Министър-председателят Николай Денков днес е на посещение във Виена, където ще

...
Министър-председателят Николай Денков днес е на посещение във Виена, където ще
Коментари Харесай

Денков без надежда за Шенген, но с апел към Виена: България извън зоната ощетява и гражданите на ЕС

Министър-председателят Николай Денков през днешния ден е на посещаване във Виена, където ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер.

Няма вяра обаче за смяна в позицията на Австрия за рухване на ветото за влизане на България в Шенген.

 

Целта на визитата ми е да разбираем на австрийското общество преди всичко, а по-късно и на австрийските политиците, е че а тях е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген. За тях това значи по-добре предпазени външни граници на Европейски Съюз, по-малко миграция в Европа, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност. Това са причини, които са ясни и къси и ще ги обясняваме до момента в който бъдат чути, заяви министър председателят Николай Денков преди да излети за Виена.

 

По думите му през днешния ден, по време на срещата му с австрийския канцлер Карл Нехамер, не се чака отговор на въпроса дали до края на годината България ще стане член на Шенгенската зона, каквато упоритост има държавното управление. „ Това е развой, който изисква да се намерят решения на европейско равнище. Шенгенската зона позволява свободно придвижване на хора и артикули, тъй като това е добре за европейските жители. 

 

Изключването на България и Румъния от Шенген ощетява българските и румънските жители, само че ощетява и жителите на другите страни в Европейски Съюз със усложнения импорт на артикули. Това би трябвало да се изяснява по този начин, че никой да не каже, че не го е чул, предизвести той. 

 

След това тези известия би трябвало да влязат за разискване на Европейския съвет и да се вземе решение, отчитайки всички гледни точки, в това число и нашата. Това ще стане през декември ”, съобщи министър председателят.  

 

" Ние не сме проблем за Австрия, в противен случай - в случай че бъдем признати в Шенген, би станало по-добре за тях ", разясни министър-председателят.

 

Денков обаче не пожела да отговори дали ще употребява в диалозите с Нехамер опасността България да откаже да доставя газ само че Австрия. Централноевропейската страна е една от дребното в Европейски Съюз съвсем изцяло подвластни от съветски газ, а от идната година Украйна ще приключи доставките през нейните газопроводи. Че тогава България може да откаже доставки за Австрия, в случай че не падне ветото за Шенген, предизвести преди ден съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков в изявление за австрийския " Дер Щандарт ".

 

Денков посочи, че няма място за закани, а за ясни и къси причини.

 

" България сега пази добре българо-турската граница. Тази част от работата сме я свършили. Истинският проблем е, че в Австрия има висок брой мигранти, само че наши оценки демонстрират, че единствено 2 % идват през България ", сподели още българският министър председател.

 

Денков ще направи опит да промени решението на Австрия за блокиране на участието на България в Шенгенската зона. Предвидени са диалози с австрийския канцлер Карл Нехамер и срещи в австрийския парламент. В българската делегация са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

С военни почести българският министър председател ще бъде посрещнат от австрийския канцлер Карл Нехамер на площад „ Балхаус “. След това българският министър председател ще се опита с съответни причини да накара австрийското държавно управление да премисли решението си.

Част от причините на България са, че броят на незаконните прекосявания на мигранти през страната в посока Западна Европа доста е намалял през тази година.

Официално това е повода за ветото на Австрия против влизането на България в Шенгенската зона. Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер към този момент обаче е безапелационен:

" Системата не работи - нито Шенген, нито Дъблинското съглашение. Затова Австрия няма да промени решението си ", съобщи Карнер.

 

В едночасово изявление по публичната австрийската телевизия (ОРФ), представено от Българска телеграфна агенция, той бе запитан кога ще отстъпи по въпроса с Шенген и ще допусне разширението на пространството с България и Румъния.

 

„ Тази седмица бях запитан дали Шенген е мъртъв, споделих, не е мъртъв, Шенген въобще не действа. Какво имам пред тип: ние в никакъв случай не сме имали толкоз гранични контроли откогато съществува това свободно пространство, както сега: Австрия към Унгария, Словения, Словакия и Чехия, за какво? Защото Германия управлява границите с Австрия Полша и Чехия, Чехия – със Словакия, Словения – с Хърватия, и считам за надълбоко неправилно в такава обстановка да се дискутира премахването на контроли на друго място, сега когато има толкоз вътрешногранични контроли колкото в никакъв случай до момента в това пространство “, сподели той.

 

Австрия, както и Нидерландия, още не дава зелена светлина на България към европейското пространство без вътрешни граници.

 

Румъния също чака позитивно развиване, само че тя още предходната година преодоля съпротивата на Нидерландия и в този момент търси единодушие единствено от Австрия.

 

На журналистическия мотив, че България и Румъния са изпълнили напълно поставените им условия за влизане в Шенген, Карнер сподели:

„ Като министър на вътрешните работи задачата ми е да устоя на тази рецензия. Аз давам отговор за сигурността в тази страна, факт е също по този начин, че аз видях оградата по границата сред България и Турция. Бях дружно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още доста работа. Ние обсъдихме (в хода на изявлението - бел.ред.) въпроса за настоящ бежански и миграционен пакт, само че за задачата належащо изискване е да има настояща отбрана по външната граница и до момента в който тя не работи, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да понижа граничната отбрана. “ 

 

Нидерландия е различен проблем. Тя желае явен формален сигнал, че имаме забележителен прогрес в антикорупционните политики. Това, което свършихме през последните месеци, се регистрира високо. Ще поканим Нидерландия да изпрати задача в България и да ревизира този прогрес, добави министър председателят за другата страна, която е срещу приемането на страната ни в Шенгенското пространство.

 

Денков посочи, че решението да се вкара такса върху съветския газ, който е доставен през територията на България, ще се отрази на " Газпром ", която ще би трябвало да я заплаща, а не на Унгария и Сърбия, които се оплакаха от дейностите на страната ни.

 

" С други прилежащи страни нямаме проблем, дори ни поддържаха за решението ни да наложим тези такси. Таксите ще бъдат търсени от " Газпром ", съобщи Денков.

 

 

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР